Hoikkana pysyminen

Ravinto, lisäravinteet ja reseptit

Valvojat: Tatu Karhu, Pekka Raiha, Ylläpito

nakmui
Viestit: 44
Liittynyt: La Huhti 28, 2007 12:35 pm

ViestiKirjoittaja nakmui » To Touko 24, 2007 4:04 pm

Onhan nykyäänkin kansalaisuuksia mulla tulee thaimaalaiset mieleen, jotka ovat lähes poikkeuksetta hoikkia.Syövät päivisin käsittääkseni paljon hedelmiä+jotain muuta pientä ja illalla aterian riisiä kanaa tms.

Martti Nappari
Site Admin
Viestit: 387
Liittynyt: Ti Elo 17, 2004 10:51 am

ViestiKirjoittaja Martti Nappari » To Touko 24, 2007 7:47 pm

Heimoja ainakin löytyy, kuten Masait...tai ehkä heitä voi kutsua myös kansaksi. Hoikkuus on tietty pitkälti geeneissä. He ovat tulleet kuuluisaksi mm. perinteisestä maito-veri juomastaaan.

Oikeastaan pari kertaa päivässä syömänen on se mitä luonnonkansat harrastavat, ja ihminen ylipäätään aikojen alussa. Esimerkiksi vanhaan Intialaiseen Veda- kulttuuuriin kuuluu typillisesti runsaat ja harvalukuiset ateriat, jotka kootaan kehotyypin mukaan - ei yhtään hassumpi ajatus - ja joissa noutinto ja erilaiset maut näytelevät tärkeää osaa.

Lihavuushan oli entisaikoina, kaikkialla, täysin marginaalista -meillä suomessakin...mässäileviä, kihdistä kärsiviä munkkeja lukunottamatta :) Varsinainen lihavuusongelma on uusi, syntynyt hiljalleen viimeisten vuosikymmenien aikan ( kiihtynyt loppua kohti ).

Matti Putkonen
Site Admin
Viestit: 483
Liittynyt: To Maalis 25, 2004 2:06 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Matti Putkonen » To Touko 24, 2007 8:45 pm

Thaimaalaisilla taitaa olla yleinen aktiivisuus ja ruuan laatu kokonaisuudessaan myös parempi.

Tarkastelin mielenkiinnon vuoksi Japanilaista ruokavaliota kun sitä pidetään maailman terveellisimpänä ja muutama asia pisti silmään:

- Kaikenlaista merenelävää paljon
- Useimmat ruokalajit hyvin vähän tai ei ollenkaan kypsennettynä.
- kasviksia
- ei juurikaan sokeria

Ja mitä tulee henkiseen puoleen niin yleistä tuntuisi olevan se budhalainen tyyneys.
"The evolution of knowledge is toward simplicity, not complexity."

Tuukka
Viestit: 24
Liittynyt: Ti Loka 10, 2006 7:33 pm

ViestiKirjoittaja Tuukka » Su Touko 27, 2007 8:13 pm

Perinteiseen japanilaiseen syömäkulttuuriin kuuluu hara hachi bu - periaate, jonka mukaan vatsa tulisi aina täyttää ainoastaan kahdeksaan kymmenesosaan asti. Sen valossa mitä tiedämme kalorirajoituksen vaikutuksesta ikääntymiseen, veikkaan että hara hachi bu selittää esim. Okinawan asukkien poikkeuksellisen pitkää keskimääräistä elinikää ja -voimaa enemmän kuin mikään muu yksittäinen elementti japanilaisessa ruokavaliossa (kuten soijan käyttö jota tietyt tahot jaksavat korostaa). Aina tärkeintä ei ole se, mitä tehdään, vaan se mitä jätetään tekemättä.

Risto Reipas
Viestit: 45
Liittynyt: Su Kesä 04, 2006 1:00 am

ViestiKirjoittaja Risto Reipas » La Kesä 02, 2007 12:49 am

Martti Nappari kirjoitti:Heimoja ainakin löytyy, kuten Masait...tai ehkä heitä voi kutsua myös kansaksi. Hoikkuus on tietty pitkälti geeneissä. He ovat tulleet kuuluisaksi mm. perinteisestä maito-veri juomastaaan.

Pakko kysyä että miten laihuus on geeneissä? Kumminkin +kaloreilla lihoo, -kaloreilla laihtuu.
Otetaan esimerkiksi se 7v 222kg kakara. Tuli puheen aiheeksi joskus kavereiden kanssa ja puolet sanoivat "ohan sen nyt pakko olla geeneissäkin". Eihän kukaan nyt laihdu geeneillä, tai lihoa geeneillä, vaan niillä kaloreiden säätelyllä. Älä käsitä väärin, ihan mielenkiinnosta haluan kuulla, että onko noissa geeni hommeleissa sinällään perää, jotain vankkaa tietoa, kun niistä niin moni puhuu :)
Viimeksi muokannut Risto Reipas, La Kesä 02, 2007 12:50 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Wunder
Aktiivi Jäsen
Viestit: 886
Liittynyt: Ti Syys 20, 2005 12:10 pm
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Wunder » La Kesä 09, 2007 7:18 pm

Kaikilla ei ole samanlainen ruokahalu. Mulla on ollut pienestä pitäen valtava ruokahalu, söin jo kymmenenvuotiaana hemmetillisiä määriä. Siis todella hemmetillisiä. 13-vuotiaana painoin muistaakseni 89kg, eli suunnilleen saman mitä nyt 10 vuotta myöhemmin. Sama pätee sisaruksiini ja serkkuihin faijan puolelta. Valtavasta makeanhimosta kärsin vieläkin käytännössä päivittäin, ja siitä tulen varmaan kärsimään loppuelämäni. Jätskiä pystyn hyvänä päivänä syömään 2 litraa yhdeltä istumalta, ja vieläpä nopeasti. Uskon että makeanhimo on peräisin lapsuudesta, kun säin syödä paljon makeaa, ja totuin runsaaseen sokeriin.

Mikään ruokavalio ei ole merkittävästi auttanut ruuan- ja makeanhimooni. Monet serkkuni (faijan puolelta) ovat ylipainoisia, kuten myös siskoni ja veljeni. Jos en olisi liikunta-addikti, olisin varmasti 20 kiloa lihavampi. Hämmentävää on, että vieläkin kerään painoa helpohkosti, vaikka liikkuisin.

Uskon todella, että geeneillä on osuutensa asiaan, vaikken sitä tekosyynä mihinkään käytä. Korkeintaan osaselityksenä.

Kalori ei todellakaan ole aina kalori. Laiha tyyppi ei välttämättä liho vaikka mitä tekisi, ja lihava tyyppi lihoo vaikka ei söisi paljon mitään. Alkeellinen bodaritotuus ei todellakaan ole yleispätevä fakta. Yksinkertainen kaloreiden laskeminen ei ole koskaan kunnolla toiminut mulla, koska miinuskaloreilla eläminen on ollut sen verran karkeaa, että tavoitepainossa ollaan ratkettu. Miinuskaloreilla makeanhimo yltyy jossain vaiheessa käsittämättömän suureksi, kun ruokavalio on silloin muutenkin tiukempi. Sellaisessa ruokavaliossa ei ole pitemmällä välillä mitään järkeä, koska kilot tulee aivan varmasti takaisin ruokahaluni takia.

Wunder
Aktiivi Jäsen
Viestit: 886
Liittynyt: Ti Syys 20, 2005 12:10 pm
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Wunder » La Kesä 09, 2007 7:41 pm

Itse-asiassa mun mielestä geenejä vähätellään. miksi jotkut ovat luonnostaan pienikokoisempia, toiset suurempia? Toisilla on kapeat hartiat, toisilla pitkät jalat? Mun mielestä on 100% luonnollista että geenit määrävät paljon.

Duunikaveri, mua pari vuotta nuorempi, pituus n. 175cm, paino jotain 55kg. Oli treenaillut jonkin aikaa voimanostoa ja kaikenlaisia kikkailuja kropan painolla. Kirosi suhteellisen huonoa kehitystään, vaikka ruokavalio oli täydellinen ja treeni suunniteltu viimesen päälle. Samaan aikaan mun ikäinen isoveli kehittyi lähes telkkaria katellessaan ja karkkia aamiaiseksi syödessään, noin 5 kertaa pikkuveljeään nopeammin. Korostetaan vielä että treenit meni miten meni, ja ruokavalio oli tällä isolla veljellä käytännössä yleisten normien mukaan aivan päin helvettiä

Alkuperäiseen ruokahaluteemaan liittyen geenit ei mun mielestä yleensä vaikuta suoraan ihmisen painoon, mutta vaikuttavat esim. ruokahalun ja aineenvaihdunnan kautta.

Risto Reipas
Viestit: 45
Liittynyt: Su Kesä 04, 2006 1:00 am

ViestiKirjoittaja Risto Reipas » Su Kesä 17, 2007 7:49 pm

Viittasin, että geeneissä määräytyy aineenvaihdunta, toki tähänkin voi itse paljon vaikuttaa. Mutta joillain se on silti reilusti nopeampi kuin toisilla. Ei mikään geeni sitä rasvaa sido tjsp, niinkuin varmasti 90% ihmisistä kuvittelee. Sillä että vetää 10 mäkkiateriaa päivässä ei ole mitään väliä, kun vanhemmat ja sukulaiset ovat myös lihavia ^^ Se on se tekosyy vaan lihaville tietämättömille ihmisille "se on geeneissä". Ruokavaliollahan ei ole merkitystä, eikä liikunnalla...

Wunder
Aktiivi Jäsen
Viestit: 886
Liittynyt: Ti Syys 20, 2005 12:10 pm
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

ViestiKirjoittaja Wunder » Su Kesä 17, 2007 9:00 pm

Joo, mutta mä meinasinkin ruokahalun periytymistä, en aineenvaihdunnan.

Mauku
Viestit: 11
Liittynyt: To Helmi 21, 2008 12:01 pm

ViestiKirjoittaja Mauku » Ke Helmi 27, 2008 9:40 am

Jossain, olikohan ylen prisma tai vastaava, no kummiskin: Geeneistä riippuu ruuansulatus ja aineenvaihdunta eli miten tehokkaasti ihminen käyttää nauttimansa ravinnon. Siinä olivat tehneet pientä geenimanipulaatiota hiirille ja ne sai hoikan hiiren lihoamaan ja lihavan laihtumaan, muuttamalla näitten DNA:ta. Sanovat että tästä voi löytyä ratkaisu ihmisten paino ongelmiin. Kohta ollaan kaikki hoikkia ja komeita :) Mitähän siitäkin tulee?
Viimeksi muokannut Mauku, Ke Helmi 27, 2008 9:46 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Andy
Viestit: 95
Liittynyt: Ke Elo 01, 2007 1:54 pm
Paikkakunta: Pieksämäki

ViestiKirjoittaja Andy » Ke Helmi 27, 2008 10:07 am

Suomessa syödään sokeria ja makeisia about enemmän ku missään muualla. Arvelisin, että jos itse repisin ainaiseen kolottavan karkkihampaani irti, paino tippuisi välittömästi parilla kilolla. Samaa ounastelisin monille muillekin CandyLandin ystäville...
“To make yourself as indestructible as possible.”

Martti Nappari
Site Admin
Viestit: 387
Liittynyt: Ti Elo 17, 2004 10:51 am

ViestiKirjoittaja Martti Nappari » La Huhti 12, 2008 5:19 am

Andy kirjoitti:Suomessa syödään sokeria ja makeisia about enemmän ku missään muualla. Arvelisin, että jos itse repisin ainaiseen kolottavan karkkihampaani irti, paino tippuisi välittömästi parilla kilolla. Samaa ounastelisin monille muillekin CandyLandin ystäville...

...varmaan juuri noin...Mielestäni suurin syy on tämä nykyaikainen jatkuva syöminen, ja nimenomaan jatkuva hiilareiden ylenpalttinen syöminen. Suurimalla osalla on jo niin häiriintynyt aineenvaihdunta että jos ateriaväli venyy 6-8 tuntiin alkaa kylmä hiki pukkaan päälle, energia loppuu ja päätä särkee. Ennen treeniä on vedettävä "sitä" latuasta ja sen jälkee "tota" latausta että energia ei vaan lopu.
Kuulostaa varmaan "extriimiltä " mutta terveen ihmisen pitäisi pystyä olemaan aivan hyvin viikko syömättä. Ihminen ei ole koskaa historiassa syönyt niin usein ja paljon sokereita kun nyt.....joten kovasti ihmetyttää tämä nykyajan hyväätarkoittava käytäntö ; syö monta pientä ateriaa päivässä niin veren sokeritaso pysyy vakaana, eikä tule nälkä. Samaan hengenvetoon pitäisi kysyä : missä on vika jos veren sorkeritaso ei pysy vakaana ilman jatkuvaa syömistä. Mistä johtuu että ilman suurehkoa hiilihydraattimäärää alkavat määrätynlaiset vieroitusoireet ? ....Uskon vakaasti siihen että jatkuva syöminen tekee ihmisestä sairaan - seikoittaa luonnolisen aineenvaihduntamme. Hyvä osoitus tästä on k kansakuntia vaivaava lihavuus ja diabetes, jotka ovat suurelta osalta elintavoista riippuvaisia.

Kukka
Aktiivi Jäsen
Viestit: 186
Liittynyt: Ma Loka 23, 2006 8:45 am
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Kukka » La Huhti 12, 2008 8:14 am

Andy kirjoitti:Suomessa syödään sokeria ja makeisia about enemmän ku missään muualla. Arvelisin, että jos itse repisin ainaiseen kolottavan karkkihampaani irti, paino tippuisi välittömästi parilla kilolla. Samaa ounastelisin monille muillekin CandyLandin ystäville...

Tuo on tullut vasta ihan lähi-historiassa, niiden IRTOKARKIT 100 G HALVALLA -tiskien myötä. Jokaisessa marketissa, videovuokraamossa ja kioskissa on jo seinän verran karkkiämpäreitä, joista ostetaan sellaiset vaatimattomat 400 g kerralla. :O
Viimeksi muokannut Kukka, La Huhti 12, 2008 8:33 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

mt7
Aktiivi Jäsen
Viestit: 101
Liittynyt: Ti Touko 23, 2006 8:03 am
Paikkakunta: JNS

ViestiKirjoittaja mt7 » La Huhti 12, 2008 11:21 am

Andy kirjoitti:Suomessa syödään sokeria ja makeisia about enemmän ku missään muualla. Arvelisin, että jos itse repisin ainaiseen kolottavan karkkihampaani irti, paino tippuisi välittömästi parilla kilolla. Samaa ounastelisin monille muillekin CandyLandin ystäville...

Entäs sitten se, kun melkein kaikki karkkipussit on sen 400g! Vielä 15v. sitten löytyi helpommin 100g pusseja, taitaa niitä nytkin olla.. mutta ei niitä kyllä mainosteta ja kalliimpiakin taitavat olla. Itseasissa taitaa olla sipsipussit ja limpparipullotkin kasvaneet. Ja osa lapsista vetää ihan sikana karkkia & limpparia, olin vastikään yhdellä liikuntaleirilllä hommissa, niin silmät pyöreinä katselin sitä touhua.. Ei siinä mitään jos leirin kunniaksi syöt vähän karkkia ja juo vähän limua (kuuluu melkein asiaan ;) ). Vaan useampi poika taisi juoda illassa 1,5-2l limpparia karkkkia reilusti päälle...

Kukka
Aktiivi Jäsen
Viestit: 186
Liittynyt: Ma Loka 23, 2006 8:45 am
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Kukka » La Huhti 12, 2008 11:44 am

mt7 kirjoitti:Entäs sitten se, kun melkein kaikki karkkipussit on sen 400g! Vielä 15v. sitten löytyi helpommin 100g pusseja, taitaa niitä nytkin olla.. mutta ei niitä kyllä mainosteta ja kalliimpiakin taitavat olla. Itseasissa taitaa olla sipsipussit ja limpparipullotkin kasvaneet.

Kaikki on niin helvetin suurta nykyään, olipa kyse sitten karkeista tai oluesta tai mistä vaan. Bisse on monipakkauksissa, "pari olutta" tarkoittaa nykyään mäyräkoiraa, koska se on niin paljon halvempaa. :roll: Pullo viiniä on 3 litran tonkka. Limpparia juurikin tuo 1,5 litraa ja karkkeja vähintään 400 gramman säkki. Kaikesta on tehty ns. "perhekokoja", vaikka todellisuudessa suurperheitä on koko ajan vähemmän. Mitään ei saa enää vähän, eikä varsinkaan puhtaana.

Kanat, lihat ja jopa kirjolohi on valmiiksi marinoitua; ei maun vaan säilyvyyden takia, ja niinpä jossain 500 g kanapaketissakin valtaosa painosta on sitä hunajamarinaadia. Jossa taas on sokeria ja kaikkia lisäaineita. :O

Monipakkaukset, megapussit ja säästökoot .. huh huh. Ja kaikki mitä ostetaan, pitää työntää naamariin, eikös? "Lautanen syödään tyhjäksi" on sota- ja lama-ajan oppi, joka ei tosiaan istu enää nykyisen yltäkylläisyyden kulttuuriin.
Viimeksi muokannut Kukka, La Huhti 12, 2008 9:45 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

marks
Aktiivi Jäsen
Viestit: 1195
Liittynyt: Ma Elo 29, 2005 11:58 am
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

ViestiKirjoittaja marks » Ti Huhti 15, 2008 10:56 am

Kukka kirjoitti:Kaikki on niin helvetin suurta nykyään, olipa kyse sitten karkeista tai oluesta tai mistä vaan. Bisse on monipakkauksissa, "pari olutta" tarkoittaa nykyään mäyräkoiraa, koska se on niin paljon halvempaa. :roll: Pullo viiniä on 3 litran tonkka. Limpparia juurikin tuo 1,5 litraa ja karkkeja vähintään 400 gramman säkki. Kaikesta on tehty ns. "perhekokoja", vaikka todellisuudessa suurperheitä on koko ajan vähemmän. Mitään ei saa enää vähän, eikä varsinkaan puhtaana.

Joo, mäkin viikonloppuna etsin kohtuullista sipsipussia Rambo 4:n katsomista varten (leffaa ei voi katsoa ilman) ja ainoa mitä löysin oli vaivaiset 350g :) Kaikki tuli tietty syötyä.
Treeniblogi


Henry Rollins kirjoitti:The iron never lies to you. .. Friends may come and go. But two hundred pounds is always two hundred pounds.

thepanu
Aktiivi Jäsen
Viestit: 197
Liittynyt: Ti Touko 17, 2005 11:16 am

ViestiKirjoittaja thepanu » Ti Huhti 15, 2008 12:10 pm

*wink*wink*

Kartanon perunalastut. Pienemmissä pusseissa ja paremman makuisia. Samoin Estrellan Italian Herbs yms.

:)

marks
Aktiivi Jäsen
Viestit: 1195
Liittynyt: Ma Elo 29, 2005 11:58 am
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

ViestiKirjoittaja marks » Ti Huhti 15, 2008 12:25 pm

Ok, täytyy testata seuraavaksi!
Treeniblogi

Henry Rollins kirjoitti:The iron never lies to you. .. Friends may come and go. But two hundred pounds is always two hundred pounds.

Koura
Viestit: 0
Liittynyt: Ke Tammi 16, 2008 8:09 pm

ViestiKirjoittaja Koura » Ti Huhti 15, 2008 3:38 pm

thepanu kirjoitti:*wink*wink*

Kartanon perunalastut. Pienemmissä pusseissa ja paremman makuisia. Samoin Estrellan Italian Herbs yms.

:)

Helposti ylivoimaisimpia sipsejä kaikista! :)

Kukka
Aktiivi Jäsen
Viestit: 186
Liittynyt: Ma Loka 23, 2006 8:45 am
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Kukka » Ti Huhti 15, 2008 3:53 pm

Kartanon perunalastut on paksuja kuin siannahka. :)


Palaa sivulle “Ravinto ja painonhallinta”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija